“El 5G és una oportunitat enorme per a les petites i mitjanes empreses del territori”

El CEO de Mobile World Capital BCN, Carlos Grau, ha parlat avui en una nova edició virtual d’Àgora d’Opinió de “Les tecnologies del futur: noves tendències i serveis”.

La sessió ha començat amb la benvinguda i obertura a càrrec del President de Creacció, Dr. Josep Arimany, i del Director General de la Fundació Universitària Balmes, Joan Turró.

Carlos Grau ha iniciat la seva intervenció explicant que la Covid ha incrementat de manera molt considerable la deanda del talent digital i ha xifrat en 15.000 els nous llocs de treball creats a Catalunya durant el 2020 en l’entorn de l’activitat digital. Grau ha afegit que la pandèmia ha mostrat “una generositat i una flexibilitat important per part de molts agents del sistema, que han estat capaços de reaccionar i adaptar-se”. També ha destacat en aquest sentit, com les infraestructures del país han passat la millor prova pilot possible i que han suportat l’increment de la demanda disparada durant el confinament.

El CEO de MWCapital BCN ha afegit que la Covid també ha generat molts interrogants sobre la societat del futur i s’ha mostrat convençut que “ni el model xinès ni americà respecte la gestió de les dades són models de futur. Europa té una gran oportunitat per construir aquest model, basat en l’empoderament de la ciutadania”.

Respecte la tecnologia 5G, Carlos Grau ha assegurat que “el gran repte que tenim és portar els beneficis del 5G a les petites i mitjanes empreses per convertir-les en més competitives”.

Durant el torn de preguntes, moderat pel President de Creacció, Dr. Josep Arimany, Grau ha afirmat en relació a l’impacte de la tecnologia en la destrucció de llocs de treball, que “la tecnologia crea més llocs de treball que no pas els que destrueix. Però és cert que els nous llocs de treball requereixen de més formació i capacitació. Per això, és fonamental que impulsem la formació i el reskilling de capacitats”.

El ponent ha posat en rellevància el paper clau de les universitats. “Cal que impulsin molt més la transferència, que han de prioritzar a la seva agenda. I cal que dins les universitats hi hagi migració de perfils. Un científic pot passar a l’emprenedoria i tornar de nou a la recerca. L’èxit no és només tenir capital o excel·lència, sinó que cal promoure la mutació i migració de perfils”.

Finalment, Carlos Grau ha recomanat que “des del territori cal reforçar la relació amb els operadors per accelerar el desplegament de la xarxa impulsant, alhora, des de la ciutadania i el teixit econòmic casos d’ús que atreguin els operadors”.

Recupera la sessió aquí

4 de maig de 2021