Dijous Llarder: Un dia per a la gresca i la gastronomia!

L’objectiu d’enguany és donar suport als pagesos i productors d’Osona i el Lluçanès.

El Dijous Llarder s’acosta i amb ell l’oportunitat de gaudir d’una jornada plena de festa i gastronomia tradicional. La Plaça Major de la capital osonenca acollirà, un any més, l’edició d’enguany, organitzada pel col·lectiu Osona Cuina amb el suport i la col·laboració d’entitats, institucions i empreses de la comarca.

Després de l’èxit de l’any passat es repeteix la programació ampliada de 8:30 a 22h, amb oferta gastronòmica en format d’esmorzar, dinar i sopar. Durant tot el dia es comptarà amb la instal·lació d’un escenari on hi haurà diverses activitats presentades per la periodista gastronòmica Carme Gasull.

Es manté el ja tradicional i estimat Concurs de truites i entre les principals novetats, destaca la presentació del Concurs del Dijous Llarder, un joc de preguntes sobre aquest dia  i la tradició del porc. Hi participaran personatges coneguts de la comarca (Noemí Morral, Godai Garcia i Pep Poblet), el mestre del Gremicarn-Carnissers-Xarcuters de Catalunya, Josep Dolcet i diversos xarcuters de la zona (David Riera de Can Vilada,  Cesc Colom de Colomvila, Xevi Codina de Carnisseria Codina).  Serà una activitat col·laborativa on es buscarà la complicitat i participació del públic.  A la tarda hi haurà un taller participatiu per a infants amb membres pastissers del col·lectiu Taula Dolça. A la vetllada també hi haurà música. Durant el dinar, el grup manlleuenc La MusetTer Fest oferirà un concert i Trio Clima tocarà a l’hora de sopar. 

Pel que fa a l’oferta gastronòmica hi continua havent una aposta clara pel producte local. Històricament, el Dijous llarder ha tingut molts proveïdors de diversos productes de qualitat però, aquest any, i aquesta serà la línia que s’ha marcat el col·lectiu a partir d’ara, és donar suport i utilitzar cada cop més els productes del territori que produeixen i elaboren pagesos i productors d’Osona i el Lluçanès.

Entre altres productes hi haurà la botifarra d’ou de Can Codina, la botifarra negra de Fussimanya, la cansalada de Ca la Teresona, o el brioix de pulled porc que portarà productes d’Enso Ferments. A part, s’estrena  la col·laboració amb la Fundació Sant Tomàs, ja que les seves patates acompanyaran la costella de porc de sopar.  

Eduard Aliberch d’Osona Cuina destaca que el col·lectiu vol “mantenir les tradicions gastronòmiques arrelades a la comarca i esdevenir i posicionar-se com el Dijous Llarder de Catalunya”. Per fer-ho, “es potencien les experiències autèntiques i s’apropa la gastronomia i els productes del territori als ciutadans”.

Organitzat pel col·lectiu Osona Cuina, amb el suport de l’Ajuntament de Vic, el Dijous Llarder compta amb el patrocini d‘Estrella Damm i Orgull pagès; amb la participació l’Escola d’Hostaleria d’Osona; i la col·laboració de Fet a Osona, Taula Dolça, Liderou, Ferrer, Fundació Sant Tomàs, Dispuig, Magatzem Josep Canal, Osona Turisme, el Consell Comarcal d’Osona, Planes Bones, la Xarxa de Productes de la Terra, Creacció i Gremicarn – Carnissers-Xarcuters de Catalunya.

Tot apunta que serà un nou èxit d’aquesta tradició tan arrelada a la comarca. L’aposta per productes locals i de proximitat, juntament amb les activitats paral·leles programades, garanteixen una jornada festiva i gastronòmica per a tots els públics.

6 de febrer de 2024