Creacció presenta la memòria de 2022

El document recull les activitats de l’agència, entre les que destaquen el suport a la creació d’empreses, l’allotjament de projectes emprenedors, la promoció de comunitats i els projectes estratègics que es treballen conjuntament amb els agents del territori

Creacció ha presentat la memòria de 2022, on es recullen totes les activitats de l’agència, en la que hi treballen 21 persones. El pressupost per aquest exercici ha estat d’1.356.301,37 euros, un 6,28% més que a l’any 2021. Aquesta quantitat, s’ha cobert a través de diverses vies: subvencions, 690.494,36 euros (51%); encàrrecs de gestió, 491.277,51 euros (36%); prestacions de serveis, 92.496,55 euros (7%); i altres ingressos, 82.032,95 euros (6%).

Creacció, l’Agència de desenvolupament socioeconòmic d’Osona treballa per millorar la competitivitat de les empreses de la comarca, l’ocupació i la qualificació, i el desenvolupament del territori. També es persegueixen altres objectius, com optimitzar recursos, concentrar el coneixement tècnic o impactar en la transformació des dels serveis i projectes. 

Això es fa detectant tendències i necessitats, generant i activant coneixement i actuant amb projectes i serveis. En aquest context, és clau la tasca de l’Observatori Socieconòmic d’Osona, que aporta coneixement per a la presa de decisions i facilita l’accés a les dades en obert.

Si ens concentrem en les xifres, des de l’àrea d’emprenedoria podem destacar que s’han ajudat a crear 50 empreses i 80 llocs de treball. A més, s’han assessorat 250 projectes, s’han organitzat 140 tallers d’empresa i formació, i també tallers de sensibilització, adreçats sobretot a la comunitat educativa, on hi han participat 2.849 alumnes. Apuntar també que s’han tancat cinc casos d’èxit de reempresa, la qual cosa significa una inversió induïda de 760.000 euros.

Consulta la memòria 2022, aquí

Creacció promou l’allotjament de projectes emprenedors, a Casa Convalescència i el VIT. A finals d’any, hi havia un 92,8% dels llocs ocupats, amb 52 empreses que generen prop d’un centenar de llocs de treball.

Pel que fa a l’àrea d’empresa, s’han realitzat un total de 607 actuacions que han beneficiat 327 empreses. S’han fet també 55 assessoraments especialitzats en el sector agroalimentari, 36 en el d’atenció digital i 58 en el de compra d’agregada d’energia.

Comunitat de professionals, empreses i agents

Una altra de les tasques importants de Creació és la promoció de comunitats de professionals, empreses i agents, que comparteixen característiques, interessos i objectius comuns i que generen un espai o marc de treball col·laboratiu amb la finalitat de compartir coneixement, reptes, inquietuds i establir sinergies

Actualment n’hi ha actives quatre: seguretat i salut, amb responsables de prevenció de riscos laborals; la taula de polígons de Vic; Osona Tic Talent i Translog, un grup de transportistes que ja s’ha constituït com a associació.

Talent i noves oportunitats 

Per altra banda, un dels projectes més actius a l’agència és el de Talent i noves oportunitats, participat per 23 municipis, coordinat juntament amb la Mancomunitat la Plana. Hi han participat 277 empreses i 261 persones.

L’objectiu global del projecte passa per ajudar a generar talent per a les empreses dels sectors del metall i agroalimentari, i també del logístic com a indústria auxiliar en ambdós sectors; i la creació de nous models empresarials més innovadors, sostenibles i competitius que generin ocupació de més qualitat, posant el focus en la transformació digital, l’ecosistema i la simbiosi empresarial com a palanques transformadores. A més de les empreses, el programa s’adreça a persones desocupades, joves i persones ocupades que vulguin reorientar la seva carrera professional.  

La iniciativa promou la formació en els oficis industrials més demandats per les empreses del sector del metall i agroalimentari, coneguda com formació a mida. També s’impulsen formación digitals per a treballadors en actiu i consultoria i acompanyament en els processos de transició digital, entre d’altres.

Osona, reptes de futur

Els agents del territori van signar el març del 2022 el manifest “Osona, reptes de futur”, on van consensuar una agenda estratègica per treballar en base a cinc línies; la transformació del sector agroalimentari, el talent i col·lectius vulnerables, la mobilitat del futur, la transformació digital de la societat, la millora de la salut i l’assistència sanitària. Recentment, s’ha incorporat una sisena línia, la Nova Energia d’Osona (NEO).

La memòria recull la informació actualitzada d’aquests projectes estratègics.

17 de març de 2023