Creacció posa en marxa l’Endurance Lab, un programa que impulsa la creació de noves startup en el sector del raid hípic

L’Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement d’Osona, Creacció, acaba de posar en marxa l’Endurance Lab, un programa d’emprenedoria que impulsarà la creació de noves empreses de perfil startup especialitzades en el sector de l’endurance, és a dir els raids hípics, a la comarca. Les trenta persones que entrin al programa es formaran durant sis mesos, de març a juny, en l’àmbit de l’endurance i l’hípica, la cria, la comercialització de cavalls, la competició o la tecnologia aplicada en aquest sector. Alhora, rebran l’acompanyament i la mentoria especialitzada per part de professionals de primer nivell del sector, que els permetran establir un contacte directe amb el mercat i els donaran suport en el procés de creació de nous negocis en aquest àmbit.

Endurance Lab ha sorgit arran de la creació d’Osoning, la marca paraigua que identifica tots els actius esportius de la comarca i que engloba Esport i Osona amb l’objectiu de crear riquesa en aquest àmbit, i s’engloba en el programa Catalunya Emprèn, de la Generalitat de Catalunya. “Vam detectar que el sector de l’hípica, i concretament de l’endurance, està altament especialitzat a Osona i té un gran potencial de creixement a la comarca, on aglutinem bona part dels millors professionals internacionals de molts àmbits relacionats, com ara criadors, genets, entrenadors, veterinaris o ferradors, entre altres”, explica Anna Maresma, Clúster Manager d’Osoning.

Entre altres exemples, Maresma apunta que “Osona és territori referent en resultats esportius d’èxit, aquí s’organitzen esdeveniments d’àmbit estatal, europeu i mundial, i tenim més de 12 quadres o equips professionals en funcionament”. El sector genera entorn de 25 milions d’euros anuals “i opera com un ecosistema actiu comarcal i internacional a l’hora de generar noves oportunitats de negoci”, diu Maresma. Per això, el punt de partida d’Endurance Lab és la detecció de noves oportunitats de negoci i l’establiment de les bases perquè puguin tirar endavant: “Volem dotar aquestes oportunitats de la metodologia d’innovació adequada per generar projectes empresarials d’alt valor afegit, innovadors i amb impacte internacional”, explica la Clister Manager d’Osoning.

Endurance Lab és gratuït, i divideix el seu programa en 150 hores de formació i en 60 de mentoria especialitzada, a un ritme de sis hores presencials setmanals que es complementaran amb visites a instal·lacions i empreses i amb continguts digitals. Anna Maresma especifica que el programa s’adreça “a persones amb actitud emprenedora, disposades a invertir temps en l’exploració de nous models de negoci, en la formació i en la creació d’una nova empresa o producte innovador, però que no necessàriament han de tenir una relació prèvia amb el món de l’endurance”.

Al programa també hi participen el Consorci del Lluçanès i l’Ajuntament de Centelles, i rep el suport del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i el cofinançament del Fons Social Europeu.

22 de febrer de 2017