Creacció i el Consell Comarcal d’Osona posen a l’abast de la ciutadania el nou web de l’Observatori Socioeconòmic d’Osona

L’acte de presentació, adreçat a periodistes, es va fer a través d’un taller-demostració sobre el funcionament i l’ús de la nova eina.

“És una eina clau i estratègica d’interès públic per entendre què passa a la comarca” van comentar el conseller delegat de Creacció, Joan Turró, i la consellera delegada de Promoció Econòmica del Consell Comarcal d’Osona, Milagros Martínez.

L’Observatori treballa amb dades pròpies i dades externes a partir de les quals genera indicadors socioeconòmics de diferents àmbits per als 51 municipis de la comarca d’Osona. De moment el web ja recull 1800 indicadors i es pretén arribar als 3000.

Les dades es poden descarregar en múltiples formats per facilitar-ne la reutilització.

Properament l’Observatori oferirà estudis a mida i un servei de consulta, i també s’obrirà a la resta de sectors.

Creacció i el Consell Comarcal d’Osona han posat a l’abast de la ciutadania el nou web de l’Observatori Socioeconòmic d’Osona (www.observatorisocioeconomicosona.cat), l’eina de monitorització de la realitat comarcal. Aquest dilluns es va fer un acte de presentació, en format taller-demostració i adreçat a periodistes, per mostrar el funcionament de la nova eina. La sessió va anar a càrrec de la tècnica de l’Observatori, Sandra Álamo, i del programador informàtic de l’empresa Sobrevia, José M. Gutiérrez. El conseller delegat de Creacció, Joan Turró, i la consellera delegada de Promoció Econòmica del Consell Comarcal d’Osona, Milagros Martínez, van donar la benvinguda comentant que “és una eina clau i estratègica d’interès públic per entendre què passa a la comarca”.

L’Observatori té tres grans objectius: facilitar informació per contribuir a desenvolupar estratègies i projectes (públics i privats) que potenciïn la competitivitat, aportar coneixement per a la presa de decisions dels diferents agents del territori i facilitar l’accés a les dades en obert per al desenvolupament de noves oportunitats de negoci. En aquest marc, treballa amb dades pròpies i dades externes a partir de les quals genera indicadors socioeconòmics –de moment al web ja n’hi ha 1800 i es pretén arribar a 3000– de diferents àmbits per als 51 municipis de la comarca d’Osona.

L’eina ofereix l’anàlisi de dades des de dues vessants. Per una banda, permet explorar-les lliurement, possibilitant la comparació entre els indicadors seleccionats de diferents municipis, creuant indicadors de diferents àmbits. Les dades es poden descarregar en múltiples formats per facilitar-ne la reutilització. D’altra banda, es pot accedir a la secció d’indicadors agrupats per famílies.
Per complementar tots aquests coneixements, l’Observatori elabora uns productes periòdics i altres de no periòdics, que es poden trobar a la secció d’informes predefinits del web: el Flaix Informatiu Municipal, el Flaix del Mercat de treball, l’Informe Trimestral de conjuntura econòmica d’Osona, l’Informe de Competitivitat de la comarca d’Osona i el Perfil de Ciutat (Vic) anual. Properament l’Observatori oferirà estudis a mida i un servei de consulta, i també s’obrirà a la resta de sectors.

Creacció neix l’any 2014 i es constitueix com l’agència de desenvolupament socioeconòmic de la comarca, amb la missió d’unir els esforços dels diferents agents que treballen a la zona, racionalitzar els recursos i millorar l’impacte dels projectes en termes de millora d’ocupació de les persones, millora de la competitivitat de les empreses i desenvolupament sostenible del territori a nivell econòmic, social i ambiental.

22 d'abril de 2015