Conclusions del Comitè de Seguretat i Salut d’Osona

Luis Carlos Escobar, Mental Health Officer de Seat, va explicar durant la reunió el pla d’acció en salut mental del grup Volkswagen

 

El comitè de Seguretat i Salut és un espai de treball creat a l’inici de la pandèmia obert a empreses i entitats que es reuneix periòdicament, tant per fer seguiment de l’impacte de la Covid-19 a la comarca, com per compartir inquietuds i sumar sinergies entre els responsables de seguretat i salut que hi participen.

 

SITUACIÓ COVID-19 A OSONA

La corba epidemiològica creix exponencialment a Osona, en plena 6a onada, amb una taxa d’incidència superior a la catalana.

Destaquen els brots sobretot en l’àmbit familiar i escolar, on hi ha la franja d’edat no vacunada. 

Osona no és la pitjor comarca de la Catalunya central, Bages i Anoia tenen taxes més altes, però hi ha una gran transmissió. La variant Delta s’està expandint de manera explosiva. 

En l’àmbit laboral hi ha poca presencia de brots, amb un control molt efectiu. És un exemple de la bona gestió que s’està fent a Osona. 

Preocupa especialent la franja de 60 a 69 anys, on hi ha més perill d’hospitalització.

Es va coincidir en la necessitat de reforçar la presència de la mascareta, tenint en compte que durant la temporada d’hivern hi ha mesures com la ventilació que són menys fàcils d’implementar.
Cal remarcar el missatge de l’Agència de Salut Pública de Catalunya referent a la necessitat de suspendre els sopars d’empresa de Nadal.

 

EL PLA D’ACCIÓ EN SALUT MENTAL DEL GRUP VOLKSWAGEN

A la sessió, hi va assistir el Dr. Luis Carlos Escobar, Mental Health Officer de SEAT, que va explicar el pla d’acció en salut mental del grup Volkswagen. Un dels problemes actuals de l’estudi de la salut mental és que no hi ha dades suficients, no hi ha prou evidències del que ha impactat la pandèmia en els treballadors. 

Segons el Dr. Escobar els estudis diuen que l’any 2030 la principal causa d’absència laboral serà la salut mental. El Pla d’acció en salut mental que ha desenvolupat SEAT  pretén una gestió integral del benestar de la persona amb un enfocament interdisciplinari i multisectorial. Aquest pla també pretén generar coneixement científic. 

Aquest pla presenta tres nivell de prevenció, primaria, secundaria i terciaria.
En prevenció primària es treballa amb l’Avaluació dels riscos psicosocials (ERP) amb el mètode PSQCAT. 

La prevenció secundària de SEAT és pionera en la disposició de psicòlegs i psiquiatres pels treballadors, independentment de l’origen del problema (tant si és laboral com personal). Psicòlegs especialitzats estan en servei 24/7 per fer atenció de consulta i suport per videotrucades o telèfon sense cost pels treballadors. És un servei amb totes les garanties de protecció de dades que ha tingut molt bona acollida. 

Segons el Dr. Escobar la inseguretat genera ansietat i els trastorns psicològics no venen sols.

Aquelles empreses i entitats que desitgin assistir a les reunions del comitè poden contactar amb Creacció a través de la pàgina creaccio.cat/contacte-2

15 de desembre de 2021