Cinc entitats socials impulsen un mercat de segona mà a Vic durant les festes de Nadal

El RESSÒ, el mercat social de la reutilització, es va inaugurar dimecres a la Pietat de Vic. S’hi poden trobar mobles, roba i altres objectes reutilitzats d’entitats socials que treballen la inserció sociolaboral de persones en situació o risc d’exclusió

Aquest dimecres es va inaugurar a l’església de la Pietat de Vic la primera edició del RESSÒ, el mercat social de la reutilització, una botiga temporal de productes reutilitzats, de segona mà i restaurats impulsada per cinc entitats socials osonenques. La proposta s’allargarà fins al pròxim 5 de gener.

Es tracta d’un projecte innovador de consum responsable i d’economia circular, que té per objectiu fer visible la reutilització com una alternativa de consum sostenible i responsable i ajudar a la inserció sociolaboral de persones en situació o risc d’exclusió. Les cinc entitats impulsores són Associació Tapís, Fundació Areté, Associació Ashes, La Fera Ferotge i la Fundació Trueta, i treballen per impulsar un projecte conjunt de centre de reutilització a Osona. El RESSÒ suposa, durant aquestes festes de Nadal, una prova pilot en format pop-up store

El projecte compta amb el suport de Creacció, l’Ajuntament de Vic, la Mancomunitat la Plana, l’Agència de Residus de Catalunya, la Fundació Girbau, la Fundació Puig-Porret i la Comunalitat de Vic, entitats i associacions que dimecres van participar en la inauguració del mercat social de la reutilització.

Mobles, roba, decoració, discs, llibres i joguines

La botiga temporal estarà oberta des del dijous 15 de desembre fins al 5 de gener de 10 a 14h (excepte el 15, el 22 i el 29 de desembre i el 2, 3 i 4 de gener) i de 16 a 20h (excepte el 24, el 31 i el 5 de gener, que tancarà a les 18h).

S’hi poden trobar mobles, roba i calçat, objectes de decoració, parament de la llar, llibres i discos, joguines, objectes infantils, tot reutilitzat, i també articles fets a partir de materials reciclats. La singularitat del projecte és que incorpora persones de col·lectius vulnerables en un projecte de futur oferint-los oportunitats d’inserció laboral; que aporta valor, crea riquesa i promou l’economia circular i el consum responsable. També singularitza el RESSÒ l’aposta per la cura del medi ambient, recuperant objectes per a ser reutilitzats, promovent la prevenció de residus i impactant en positiu al medi ambient. 

Activitats paral·leles

Durant els dies de RESSÒ les entitats que l’impulsen han organitzat activitats que passaran al mateix espai singular: l’església de la Pietat. Es tracta de sis concerts i tallers relacionats amb la reutilització, com un taller de reparació de bicicletes de la Fera Ferotge, un altre de costura creativa de la Fundació Trueta i dos més de pintura creativa organitzats per l’Associació Ashes (totes les activitats al document adjunt).

Podeu consultar aquí tots els horaris i la programació

“La llavor d’un somni”

A l’acte de la inauguració, el vicari general del Bisbat de Vic, Josep M. Riba, va apel·lar a “un altre estil de vida, més enllà del mercat consumista i de les despeses innecessàries i el consum excessiu”, fent referència a les paraules del Papa, “el mercat de segona mà no es pot quedar en una anècdota ni ha de servir per maquillar el desequilibri social i ambiental que estem vivint”. 

Núria Macià, directora de Creacció, entén el RESSÒ com “la primera llavor d’un somni”, que desitja que “puguem consolidar i fer-lo entre totes més gran”.

Francesc Molist, en nom de la Mancomunitat la Plana, va recalcar que “es fa més necessària que mai la sostenibilitat, que se sustenta en tres potes: l’econòmica, la social i l’ambiental. I al RESSÒ hi són totes tres”. El cap de l’àrea de Medi Ambient de la Mancomunitat es va mostrar partidari de les polítiques que converteixen els residus en recursos que permeten reintroduir en el sistema aquells productes que fins fa poc es rebutjaven.

Mireia Ribas, la gerent de l’Associació Tapís, una de les cinc entitats impulsores, va destacar que som en una comarca “que s’ha caracteritzat per treballar plegats”, en referència a les entitats que s’han ajuntat per impulsar el RESSÒ. I Núria Homs, regidora a l’Ajuntament de Vic, va afegir que “les institucions fem feina, però si no ho fem de la mà de les entitats del territori, fem la meitat de la feina que podríem fer”. Va acabar recordant que Vic aquest any fa un “Nadal amb propòsits”, i un dels propòsits que es marquen és el del consum responsable, que serà possible gràcies a iniciatives com el RESSÒ. “Això és el futur”, va diagnosticar el president de la Mancomunitat la Plana, Pere Medina.

“Que ressoni la Pietat”

La inauguració la va tancar el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, que va mostrar la seva satisfacció de ser “espectador d’una cosa igual de bonica com necessària, però sobretot urgent”. I va proclamar: “Que la Pietat ressoni gràcies al RESSÒ, i ho faci sense pietat més enllà de la Pietat”. 

Peraire va qualificar d’”imprescindibles” aquells que des de les entitats fa anys que estan treballant per fer possible avui una realitat com el RESSÒ. I ho va posar en contraposició al “ressò eixordador del Black Friday, o la campanya de consum sense fre de Nadal, per això és necessari que ressoni el RESSÒ”. Va destacar que el projecte “torna a situar Vic i Osona al capdavant del mapa de Catalunya, essent exemple per a altres territoris”.

La inauguració es va acabar amb una desfilada de roba de segona mà de la botiga El fil de l’Associació Tapís.

16 de desembre de 2022