Carles Riba: “El canvi de model energètic pot suposar una gran oportunitat per a la indústria que s’hi avanci”

El professor emèrit de la Universitat Politècnica de Catalunya Carles Riba Romeva ha omplert l’Auditori Roca del Museu del Ter de Manlleu amb la seva conferència emmarcada en l’Àgora d’opinió, aquest dijous al matí. Aquest fòrum impulsat per Creacció enforteix vincles entre l’emprenedoria, la universitat, l’empresa i l’administració. La benvinguda i presentació han anat a càrrec de l’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, i entre les autoritats presents hi han assistit l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, la presidenta del Consell Empresarial d’Osona (CEDO) Lurdes Baulenas i el director general de la FUBalmes i conseller delegat de Creacció, Joan Turró. L’acte s’ha caracteritzat pel rigor acadèmic i el format d’esmorzar també ha estat molt ben valorat per part dels assistents.

La ponència es titulava ‘El nou model energètic i les empreses’ i una de les idees clau ha estat que “hi ha crisi sistèmica però més sensibilitat” sobre l’energia. Entre les mesures d’eficiència és “encara més important fer un ús racional dels recursos, per evitar un efecte rebot”, ha aconsellat el professor, qui ha alertat que “la importació del 60% de l’energia empobreix Europa”. Ha afegit que aquesta dinàmica actual “es tradueix en milers de milions d’euros”, i que caldria reflectir en els productes finals “els costos de l’ús d’energies fòssils”.

Carles Riba ha exposat com ens trobem en una fase de “transició energètica”. A Catalunya no hi ha energia pròpia “que sigui fòssil, però com que igualment aquests recursos s’estan acabant, això ens força a ser líders en aquesta nova manera de funcionar”. El professor ha destacat que el país “té bastant sol, vent i una certa hidràulica; gairebé el 50% de la superfície són boscos i això podria donar lloc a un millor aprofitament; hem d’estar molt atents i hem de fer processos molt més raonables”. No es pot “escalfar un edifici amb les finestres obertes”, ha dit”, “i tot aquest procés de replantejament suposa una gran oportunitat per a la indústria que ho entengui; s’haurà d’arriscar, però si ja no depèn de combustibles fòssils pot convertir-se en capdavantera”.

22 de març de 2018