Els guardons, convocats pels serveis d’emprenedoria d’Osona, promouen l’esperit emprenedor, innovador i creatiu dels alumnes de la comarca. En aquesta edició s’han premiat propostes vinculades a la tecnologia per a persones migrants, persones amb discapacitats visuals i fins i tot una proposta atrevida i original d’una beguda per al públic jove.
La Cooperativa de Sant Quirze de Besora ha acollit aquest dilluns, 14 de juny, el lliurament dels xecs-regal als guanyadors de la sisena edició dels Premis Educaemprèn Osona i el Repte Empresa. Els premis, creats i organitzats conjuntament amb tots els serveis d’emprenedoria de la comarca d’Osona, volen motivar i promoure l’esperit emprenedor, innovador i creatiu de l’alumnat de batxillerat, FP i universitat, mitjançant el reconeixement públic de projectes emprenedors.
L’organització destaca la consolidació dels premis, que es pot constatar en l’alta participació, amb un total de 57 projectes emprenedors, gairebé el doble que l’any passat, de set centres educatius. A més, la qualitat dels treballs també ha augmentat, amb una mitjana de puntuació de 6,3 sobre 10.
Els equips d’estudiants de secundària estaven agrupats en tres categories: ESO, que han presentat 23 projectes; batxillerat i cicles formatius de grau mitjà (CFGM), amb 25 i amb una mitjana de puntuació molt elevada (7,2); i cicles formatius de grau superior (CFGS), amb quatre.

Els estudiants han mostrat presentacions acurades, visuals, amb ús de pitchs, codis QR, gamificació, propostes digitals. Han escollit propostes centrades en salut, sostenibilitat, inclusió, benestar emocional o mobilitat, entre d’altres. “Això reflecteix una evolució en la sensibilitat social dels estudiants i en la capacitat de generar propostes amb impacte”, apunta l’organització.
A la gala de lliurament dels premis, David Solà, alcalde de Sant Quirze de Besora i president del Consorci de la Vall de Ges, Orís i Bisaura, ha agraït l’assistència i participació dels presents. Per la seva banda, Núria Macià, directora de Creacció, ha felicitat els participants i els centres per haver presentat “propostes innovadores i amb impacte social, molt alineades a necessitats reals de la societat”. Macià ha encoratjat els joves a utilitzar les competències emprenedores i la metodologia utilitzada per desenvolupar el seu projecte en la seva vida, a la realitat.
Els premiats
La proclamació dels premiats s’ha realitzat després de l’exposició dels projectes dels equips finalistes de cada categoria. Els guanyadors han estat els següents:
Categoria A, dirigida a estudiants de secundària (3r i 4r d’ESO)
TràmitStep. Aplicació multilingüe que guia persones migrades en tràmits bàsics. Equip: Dídac Sunyer Raurell, Martí Salamí Jiménez, Maria Pla Casassas i Aran López Aumatell, de l’Institut Miquel Martí Pol de Roda de Ter.

Ha estat el projecte que ha rebut una puntuació més elevada, amb un 9,8 sobre 10. El jurat n’ha destacat que era “innovador, inclusiu i amb impacte social alt”. També la seva forta alineació amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, la viabilitat tècnica i social i el desplegament de l’estratègia.
Categoria B, dirigida a estudiants de batxillerat i CFGM
WorldView. Aplicació d’assistència visual per a persones amb discapacitat. Equip: Madeleine Mendoza i Paula Ramia, de l’Institut de Vic.

Es tracta d’un projecte “amb fonament inclusiu, molt ben executat i amb potencial de mercat”, segons el jurat.
Categoria C, dirigida a estudiants de CFGS
Tropix. Projecte també treballat en l’àmbit de Repte empresa. Els estudiants proposen una beguda sense alcohol, per a joves. Beguda divertida i personalitzable amb boletes de sabors. Equip: Ariadna Bonich Torres, Youssra Zammour Zohri, Pau Famada Muñoz i Berta Casellas Cabeza, de l’Institut de Vic.
El jurat destaca que es tracta d’una “proposta original i atractiva per a públic jove, amb un toc de sorpresa i personalització”.
El Repte Empresa és un programa educatiu adreçat a estudiants de batxillerat i cicles formatius que promou l’aprenentatge pràctic a través de reptes reals plantejats per empreses del territori. En l’edició d’enguany, l’empresa col·laboradora ha estat Cervesa del Montseny, una microcerveseria amb més de 18 anys d’experiència en l’elaboració de cerveses artesanes d’alta qualitat. L’empresa, amb seu a Sant Miquel de Balenyà, ha proposat un repte alineat amb les noves tendències de consum: crear una beguda innovadora, sense alcohol i pensada per al públic jove (Generació Z).
Els guanyadors del Premis Educaemprèn han rebut xecs-regal, per valor de 500 euros cadascun, que podran bescanviar per material informàtic i d’oficina.