23 ajuntaments osonencs s’uneixen al projecte Talent i Noves Oportunitats per transformar els sectors agroalimentari i del metall

Aquest dimarts 28 de setembre s’ha presentat a Sant Hipòlit de Voltregà el pla d’acció dels municipis adherits

Aquest dimarts 28 de setembre s’ha presentat a la casa de cultura El Mallol de Sant Hipòlit de Voltregà el pla d’acció dels 23 municipis osonencs que se sumen al programa TOP – Talent i Noves oportunitats.
L’objectiu del programa, que va arrencar a principis del 2021, és contribuir a la transformació del model productiu del sector del metall i agroalimentari de la comarca.

Els municipis que s’han adherit al pla d’acció són: Balenyà, El Brull, Calldetenes, Centelles, Folgueroles, Gurb, Malla, Masies de Roda, Masies de Voltregà, Muntanyola, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Julià de Vilatorta, Sant Pere de Torelló, l’EMD Sant Miquel de Balenyà, Sant Sadurní d’Osormort, Santa Cecília de Voltregà, Santa Eugènia de Berga, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Taradell, Tavèrnoles, Tona, Vic i Vilanova de Sau. Tots ells han decidit agrupar-se per tal d’optimitzar recursos i afavorir l’impacte territorial.

El pla d’acció, que compta amb un finançament de 380.000 euros procedents de la Diputació de Barcelona, estarà liderat per l’Ajuntament de Vic i l’executarà Creacció, Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement i la Mancomunitat La Plana.

El projecte Talent i Noves Oportunitats s’emmarca en el programa específic “Treball, Talent i Tecnologia” i té per objectiu contribuir a la transformació dels sectors del metall i agroalimentari, promovent la reconversió de les empreses dels dos sectors i crear nous models empresarials més innovadors, sostenibles i competitius que generin ocupació de més qualitat. El projecte posa el focus en la transformació digital, l’ecosistema, la simbiosi empresarial i el talent (especialment el femení) com a palanques transformadores.

Les activitats del programa, estan agrupades en dos blocs en funció del col·lectiu a qui s’adreça: Empreses i persones.
-Per a les empreses s’ha activat un servei per identificar competències professionals actuals i de futur i oferir una resposta formativa ajustada a les necessitats empresarials, un servei per acompanyar-les en els processos de transició digital, un calendari de sessions de coneixement per apropar a empreses i professionals a les últimes tendències i experiències inspiradores en l’àmbit de la transformació digital i una convocatòria de subvencions per fomentar la contractació de persones en situació d’atur.

-Per a les persones, s’ha dissenyat una extraescolar tecnològica per posar en contacte joves amb les oportunitats de la tecnologia; Tallers experimentals per fomentar les vocacions industrials i tecnològiques entre joves; Formacions i tallers de capacitació digital per millorar l’accés al mercat laboral o reorientar-se professionalment de persones en situació d’atur; i formacions en les àrees i processos més demandats per les empreses del sector del metall i agroalimentari.

Els resultats del primer semestre
El programa va arrencar a inicis d’aquest any amb l’anàlisi i diagnosi de la situació dels sectors del metall i agroalimentari a Osona, a través d’enquestes i visites a empreses, per tal de dissenyar accions alineades amb les necessitats del mercat, identificar les oportunitats de negoci, els perfils professionals més demandats actuals i de futur i conèixer el nivell de maduresa digital de les empreses.

Després del diagnòstic inicial, s’han començat a exectuar ja les primeres accions. A dia d’avui i amb el col·lectiu persones, s’han dissenyat 4 tallers per fomentar les vocacions industrials i tecnològiques que es començaran a impartir durant aquest proper curs escolar 21/22, s’han realitzat 5 tallers de digitalització bàsica per a persones desocupades amb un total de 42 participants i s’han realitzat dues formacions professionalitzadores en àmbits com la soldaura i la peixateria amb un total de 21 participants. Amb el col·lectiu empreses, s’han realitzat 4 webinars amb experts de diferents àmbits del sector tecnològic (Agenda de transformació digital) , s’han atès 22 empreses en el marc del servei d’acompanyament en els processos de transició digital i s’ha obert la convocatòria de subvencions per fomentar la contractació de llocs de treball per a persones desocupades de llarga durada i persones en situació de precarietat laboral.

Totes les accions per a persones i empreses del programa es poden consultar a: www.toposona.cat

28 de setembre de 2021