70 empreses han passat pel VIT en 10 anys

Exactament un dia com avui de fa 10 anys s’obrien les portes del VIT al costat del recinte firal del Sucre. El VIT va néixer com un espai de convivència d’empreses i professionals de l’ecosistema tecnològic en un entorn que fomenta la col·laboració, l’intercanvi de coneixement i la generació d’oportunitats per desenvolupar projectes més ambiciosos o innovadors.

Un total de 70 empreses han passat pel VIT durant aquests 10 anys. Durant aquest temps la mitjana de persones treballadores a les empreses amb equip ha passat de 2,7 a 4,5 i l’índex de supervivència empresarial d’aquests projectes és superior al 85%. Actualment la facturació anual agregada de totes les empreses és de 3,3M€.

A l’actualitat, en aquest espai de 800 m2 gestionat per Creacció s’hi allotgen 23 projectes empresarials amb un total de 59 persones. Alguns dels projectes són representatius de la nova economia digital (projectes amb productes i serveis digitals basats en nous models de negoci) i d’altres, ofereixen serveis especialitzats als seus clients, i col·laboren amb altres empreses allotjades al VIT.

La convivència en un mateix espai d’aquests dos perfils permet a les empreses disposar ràpidament de més capacitat de treball i coneixement, escurçar els temps de desenvolupament de nous projectes i multiplicar les opcions per accedir a nous mercats. A més, l’intercanvi d’experiències permet resoldre amb agilitat necessitats de qualsevol fase del projecte, de coneixement tècnic o bé de contactes. 

El retrat robot de les empreses VIT

El perfil d’empreses i  emprenedors/dores que configuren l’ecosistema VIT són:

  1. Empreses amb productes i serveis de l’economia digital: amb models de negoci alternatius als tradicionals i que en alguns casos suposen petites innovacions, com és el cas d’una gestoria virtual que opera exclusivament a través del mòbil, una solució de gestió de dades geogràfiques per a l’agricultura de precisió, una xarxa per a mestres que paguen per tenir accés a continguts i formacions, un plataforma de monetització per a podcasts o el disseny de productes físics que es distribueixen exclusivament a través de marques natives digitals.
  2. Proveïdores de serveis intensius en coneixement: Empreses que treballen en àmbits tant diversos com la consultoria especialitzada en software per equips comercials o el màrqueting digital en cercadors, la creació de continguts i estratègies de comunicació digital, el desenvolupament de projectes web, la seguretat informàtica i les infraestructures d’allotjament de dades al núvol, la digitalització d’espais mitjançant drons o els continguts 3D i la realitat augmentada.

La dimensió dels equips de les empreses del VIT varia. Algunes, integrades per més de 10 persones, tenen una part de l’equip distribuït a ciutats com Madrid, Vigo o el Regne Unit. A l’altre extrem,  hi trobem els freelancers,  professionals independents que han anat guanyant pes no només en el panorama de la nova economia digital, sinó també en la realitat de les grans empreses. Així,  al VIT també s’hi troben professionals amb aquest perfil que treballen per companyies internacionals amb necessitats de serveis altament especialitzats, que no tenen incorporades als seus equips.

 

Una tercera part dels projectes que s’allotgen al Vit es renoven cada any

L’oferta de places al VIT s’ha anat incrementant des del 2011. Actualment disposa de 28 places de coworking i de 6 despatxos. En el cas de places de coworking no hi ha límit temporal per a l’estada. En canvi, en el cas dels despatxos, les empreses s’hi poden allotjar un màxim de tres anys, segons explicita el reglament.

Molts projectes s’inicien al VIT i al cap de dos o tres anys el seu creixement les porta a traslladar-se a oficines pròpies. És el cas, per exemple, de Kompini, una empresa que va arribar al VIT el 2018 amb 3 treballadors i que s’ha traslladat aquest mes de gener, amb 11 persones a l’equip i el volum de facturació multiplicat per 10.

 

10 anys d’activitats transversals

Als seus inicis, el VIT també va acollir activitats com projectes d’impuls de la tecnologia a l’escola, com ara la creació del fòrum de professors de tecnologia o la creació d’una empresa especialitzada en aquest àmbit (Aprentik).

De fet, entre el 2011 i el 2014 es van programar més de 200 activitats que anaven des de tallers de programació i robòtica educativa per estudiants, fins a workshops especialitzats per a professionals o cursos d’introducció a les TIC per ciutadania.

El 2014, amb la integració del VIT a Creacció, es va decidir focalitzar l’espai activitats de l’àmbit professional. 

25 de març de 2021