Start-Up Catalonia a la Catalunya Central: Entrevista a Guillem Soldevila, director de VamCats

VamCats és una empresa que forma part del Pla Embarca d’Start-Up Catalonia a la Catalunya central. VamCats ha accedit al Pla a la primera edició que hem acollit a Creacció, coincidint amb el llançament de la seva la nova col·lecció de vambes.

El Pla Embarca de Start-Up Catalonia proposa a les empreses l’acompanyament expert en les primeres etapes de vida. Es tracta d’una xarxa d’acceleradores distribuïdes per tota Catalunya amb un equip d’experts (emprenedors d’èxit, assessors especialitzats, mentors) amb la intenció d’afavorir i fer créixer les start-ups seleccionades a través d’un programa d’acceleració.

1. VamCats, vambes independentistes, o quelcom més?

Doncs sí, tot i néixer amb un ànim reivindicatiu, Vamcats té la vocació de seguir la tendència de la gent i de la moda cuidant molt la qualitat i el disseny. Aquesta és la seva força. Com que som petits, som ràpids a traslladar aquestes tendències als nostres productes, i això ho pots veure a la nova col·lecció que acabem de treure, fresca, moderna, amb materials de pell natural. L’experiència en aquests dos anys de la Vamba Catalana ens ha permès engegar dues marques més relacionades amb el món de calçat que pensem que són igual de trencadores que VamCats, es tracta de BrandYourShoes i Slastics (aquesta segona en col·laboració amb una empresa manresana), que ja ens estan donant molt bon feedback a dia d’avui.

2. L’estelada perd pes a la nova col·lecció?

No perd pes, però volem introduir nous dissenys i formes per posicionar-nos com a nova marca de moda de Barcelona.
 Volem que la gent ens triï per disseny i qualitat, i no només per simbologia. Però per res renunciarem a l’estelada. Ja és la icona del nostre temps.

3. Teniu molts models. En la varietat hi ha el gust?

Ja vàrem néixer amb una col·lecció, el consumidor ha de poder triar sempre, escollir forma part del procés de compra i hem fet propostes ben atrevides i diferents.

4. Vamcats pot créixer fora de Catalunya?

Si aconseguim el posicionament de Moda Barcelona+Catalunya estic segur que sí. El nostre sector és molt complicat, però diuen que el món serà de les empreses petites i ens adaptarem al gran canvi que estem vivint per ser competitius amb una bona estratègia comercial.

5. Demostreu que la innovació la podem trobar en petites coses. Slastics: s’ha acabat cordar-se les vambes?

Aquesta idea és del Xavier Camps, de Manresa. Nosaltres simplement vàrem creure en el producte i el que hem fet és una joint venture que també comença a donar fruits. Hem unit forces per millorar la marca i és un producte boníssim! Molt recomanable. No feu tard a comprar-ne uns. Vinga, que són 12 euros d’inversió.

6. Atesa la teva trajectòria i la teva actitud, queda clar que ets un emprenedor. Creus que ho portes a l’ADN?

No ho sé, sempre m’he considerat una persona creativa, però jo simplement sóc un pencaire que intenta passar-ho bé amb la feina. És curiós, perquè encara a dia d’avui tinc la sensació que podria estar fent altres coses i la falta de temps em frena. Necessito que m’endrecin. Sóc dels que encara diu a la mare que no sap què vol ser quan sigui gran.

7. Deduïm que estàs en altres guerres a banda de VamCats?

Oi tant. Per exemple, ara acabem de presentar una nova marca: www.brandyourshoes.com que neix amb un clar objectiu d’internacionalització.
 Després de l’experiència de fer vambes personalitzades per a algunes colles castelleres de Catalunya, vàrem pensar que podríem iniciar un nou projecte per a empreses i col·lectius. Hem llençat la nova marca només fa tres mesos amb molt bones condicions de preus i quantitats i ja hem fet diverses vendes als EEUU i a Europa. Comptem amb ACCIÓ per a caminar junts pel món.

8. Creativitat i acció… t’ho comprem! Què li diries a algú que té una idea però no sap per on començar?

Primer li diria que la idea serà el més fàcil del projecte i que és probable que la canviï en diverses ocasions i que possiblement algú altre ja l’ha tinguda abans, però endavant. El sentit comú serà vital per seguir el projecte i s’ha d’aplicar sempre i a tot arreu. També li diria que sol no va enlloc. Tot el que he aconseguit sempre ha estat fruit del treball en equip. Sempre hi ha algú que pot aportar més valor a qualsevol cosa que facis. Les empreses són persones i l’equip sempre és la clau de l’èxit.

9. Una pregunta tòpica: Quines consideres que són les claus per a l’èxit d’un projecte empresarial?

La confiança en un mateix és important, i sobretot no aturar-se, no tenir por d’equivocar-se i aprendre dels errors per seguir endavant. Fes equip amb gent que aporti valor al que fas encara que sigui molt diferent de tu. Les sinergies són clau en el context que vivim i és un error treballar de manera tancada. Fins hi tot la competència pot ser un bon partner per a l’èxit del projecte.

10. Per què entrar en una programa com l’Start-up Catalonia?

Perquè és bàsic tenir formació i acompanyament per prendre decisions i encaminar correctament el teu projecte.
 És molt bo tenir diferents punts de vista. L’experiència i el suport dels tutors de Start-up pot ser molt important en els moments de gestació de nous projectes i posar fonaments per al seu creixement.

11. Per acabar, com et veus d’aquí 5 anys?

Més jove i amb més ganes que ara.

25 de juny de 2015