Invertir en coneixement i en innovació, la clau per a l’economia del segle XXI segons Guillermo Dorronsoro

El degà de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Deusto Business School, Guillermo Dorronsoro, ha estat el ponent convidat a l’onzena Àgora d’opinió, que aquest dilluns al migdia ha reunit una setantena de persones vinculades a l’emprenedoria i l’empresa, la Universitat i l’administració a La Vila dels Masramon (Gurb). Amb la ponència “Navegant la pròxima dècada: Indústria, Coneixement i Noves Economies”, Dorronsoro ha anat més enllà de fer un diagnòstic de l’estat de salut actual de l’economia per plantejar “cartes de navegació per a l’economia del segle XXI”.

Segons Dorronsoro, després d’uns anys de crisi, “l’economia mundial es troba en un clar procés de transició i tendeix vers un encefalograma pla en què la nova normalitat és l’estancament”. Aquesta serà, pel ponent, una tendència a llarg termini causada per “una economia malalta on el deute augmenta mentre el creixement frena, els tipus d’interès es mantenen negatius, baixa la inversió i la crisi demogràfica es fa més i més significativa”

Ponts entre el coneixement i la indústria

És en aquest context on proliferen una gran diversitat de noves economies: “Malgrat hi ha moltes teories, no podem saber com serà l’economia del segle XXI, perquè el canvi es produirà molt lentament”. Per Dorronsoro, el que sí que cal tenir clar és que als països desenvolupats “per ser competitius cal una gran aliança público-privada que inverteixi en el desenvolupament de la tecnologia a les àrees de la indústria on existeixi aquesta possibilitat”. Segons el ponent, “creant ecosistemes avançats en què coneixement i indústria generin connexions i valor, apostant per sistemes d’innovació potents i invertint en coneixement, ciència i tecnologia s’aconsegueix baixar els índex d’atur”. “Catalunya lidera aquesta tendència a Espanya, però es troba a anys llum de, per exemple, d’Alemanya, on han après aquesta lliçó de meravella”, ha dit.

Dorronsoro també s’ha mostrat convençut que en un procés de desmuntatge d’institucions, fins ara ben arrelades, com la Unió Europea o els estats, “el futur és de les ciutats que sàpiguen crear projectes atractius i teixir una xarxa de relacions que permetin sobreviure a aquest procés”. En aquest sentit, ha posat com a exemple la mateixa Àgora d’Opinió o la UVic-UCC: “És un actiu transformador, i la seva joventut la fa encara més valuosa pel seu inconformisme”, ha dit en relació a la Universitat.

El ponent ha acabat donant quatre consells per fer front a aquest futur incert i ple de canvis: “anticipar-se, estar previngut i tenir una visió pròpia del que està passant; tenir resistència i resiliència; transformar-se apostant pel coneixement; i no desanimar-se ni perdre mai el somriure”. “Hem d’entendre els canvis que s’estan produït, acceptar-los i adaptar-nos-hi”, ha conclòs.

Un espai de trobada transversal

L’acte l’han presidit l’alcalde de Gurb i president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Roca; l’alcaldessa de Vic i presidenta de la Fundació Universitària Balmes, Anna Erra; i el president de Creacció i primer tinent d’alcalde de Vic, el Dr. Josep Arimany. Erra ha posat de manifest la importància de l’Àgora d’opinió, “un espai de trobada, relació i intercanvi d’idees entre persones d’àmbits tan diversos com l’universitari, l’empresarial o el polític, que ens obre noves perspectives i ens ajuda a avançar”. Arimany ha presentat el ponent i ha recordat que aquesta voluntat de ser punt de trobada i col·laboració “és de fet un dels principals objectius de Creacció, que treballa per unir els esforços dels diferents agents per avançar cap a un desenvolupament sostenible del territori a tots els nivells”.

Guillermo Dorronsoro és doctor Enginyer Industrial. Ha centrat part de la seva carrera al món de l’empresa, vinculat a l’estratègia i a la promoció i gestió de nous negocis, primer com a consultor estratègic i després com a executiu a corporacions globals. A més de degà, actualment és membre dels consells de IAJBS (International Association of Jesuits Business School), del Consejo Vasco Económico y Social, d’Orkestra i de la Fundación ALBOAN. Recentment ha estat nomenat president del centre Unesco del País Basc.

Podeu veure la galeria de fotografies en aquest enllaç

11 de juliol de 2016