El Grup de compra d’Osona aconsegueix 120.000 euros d’estalvi per a les empreses que l’integren

La iniciativa pública compta amb participació municipal i privada per potenciar la gestió energètica descentralitzada, amb generació d’àmbit local i autoconsum compartit 

El Grup de compra d’Osona ha fet aquest dimecres a Vic una subhasta electrònica que ha determinat quines empreses subministraran l’energia als integrants del grup i a quins preus. Les empreses participants s’estalviaran 120.000 euros en el subministrament d’energia respecte de la facturació actual. Aquesta xifra s’obté sumant l’estalvi que faran totes les empreses del grup durant un any respecte dels preus que pagaven ara per l’energia elèctrica.

El centre de control de la subhasta ha estat a Vic, a la seu de Creacció i s’ha seguit remotament des del Lab Manlleu Espai de Coworking. La regidora de Promoció econòmica, Ocupació i Comerç de l’Ajuntament de Vic, Bet Piella, ha celebrat els bons preus aconseguits i ha subratllat que s’han pogut acomplir els tres objectius marcats: “l’energia és en la seva totalitat verda i certificada, hem aconseguit el millor preu i s’ha donat oportunitats a empreses comercialitzadores de caràcter local”. Piella ha deixat la porta oberta a contractar altres tipus de serveis en aquest format, com ara assegurances, flotes de vehicles o llicències informàtiques, “ja que els utilitzen totes les empreses i es poden beneficiar d’aquesta modalitat”. La regidora ha destacat també que aquest grup de compra agregada d’energia de què es beneficien empreses privades és pioner en l’àmbit català, després de Rubí.

Potenciar la gestió energètica descentralitzada

El Grup de compra està impulsat per l’Ajuntament de Vic, l’Oficina de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Manlleu, l’Associació d’Empresaris de Manlleu i les tres associacions de polígons industrials de Vic (Malloles, PAE i Associació Vic Nord). La d’Osona és la primera iniciativa supramunicipal que hi ha a Catalunya, amb col·laboració público-privada per millorar la competitivitat de les empreses del territori. Alhora, s’afavoreix una economia vinculada a la sostenibilitat ambiental. Es tracta d’un pas important per potenciar la gestió energètica descentralitzada i l’autoconsum energètic.

El grup el formen empreses osonenques, principalment de Manlleu i Vic. Compta amb 138 punts de subministrament elèctric i un total de consum de 20 GWh. Els impulsors consideren que ha estat un èxit per la participació de 5 comercialitzadores i la competència ha estat notable. La licitació s’ha dut a terme a través de la plataforma electrònica www.globaldragonmarket.com, per poder aconseguir el millor preu per a les empreses que formen el grup pel que fa a la contractació de l’energia elèctrica i s’ ha comptat amb l’assessorament expert de Josep Camprubí i José Enrique Vázquez, de l’empresa GCTPlus Eficiència Energètica.

S’han fet 4 subhastes, dos lots pel preu indexat i dos pel preu fix, dividits entre alta i baixa tensió. En el cas de les empreses que tenen la modalitat de preu indexat s’ha aconseguit un preu molt baix, un 40% menys que el preu inicial de sortida, tan a alta com a baixa tensió. Les comercialitzadores que han guanyat aquestes subhastes són Addeinnova i Aura Energia. En el cas de les empreses que tenen preu fix, s’han aconseguit també un estalvi considerable. En totes dues s’ha millorat el preu de sortida i les ha guanyat Aura Energia. El procediment destaca per ser extraordinàriament transparent i s’ha facilitat i potenciat la participació de comercialitzadores no vinculades a grans grups.

A més de la millora dels preus, les empreses del grup s’asseguren que l’origen de l’energia elèctrica sigui 100% renovable, garantida per certificats GDO’s. També disposaran d’un servei de seguiment de la facturació. A més, el grup té un gran potencial per desenvolupar projectes en mobilitat sostenible i autoconsum fotovoltaic entre els seus participants.  Ara, les comercialitzadores adjudicatàries dels lots tindran l’obligació de complir les condicions establertes en la licitació. El grup està obert a noves incorporacions d’empreses, una tasca que gestionen l’OPE de Manlleu i Creacció. La setmana vinent es faran trobades de valoració amb el grup de portaveus.

7 de novembre de 2019