Districte KIV – Osona Lab City

Osona Lab City és un projecte d’innovació social per generar noves oportunitats econòmiques i de coneixement, a partir de projectes que s’implementaran a Vic i Manlleu i que estendran la transformació digital a la resta de la comarca.

L’Ajuntament de Vic és l’encarregat de coordinar aquest projecte, del qual també en formen part Creacció, l’Ajuntament de Manlleu, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i l’Ajuntament de Calldetenes, que farà de municipi de mostra per analitzar el futur desplegament a la resta del territori.

Operació liderada per Creacció: Districte KIV

L’impacte en la indústria de la transformació digital i de tendències com ara l’automatització, la sostenibilitat, el talent o l’aparició de nous models de negoci, obliga a la indústria de la comarca a evolucionar cap al model 4.0 i cap al desenvolupament de noves capacitats per esdevenir més competitiva i innovadora.

Per això cal disposar de nou talent i de nou teixit en el sector dels serveis intensius en coneixement (KIBS), un sector a l’alça, que és estratègic en aquells territoris que aposten per la innovació, i que està poc representat a la comarca d’Osona.

Així, aquesta operació planteja incrementar la presència i la competitivitat del sector dels serveis empresarials intensius en coneixement (KIBS) treballant amb quatre objectius clarament diferenciats:

  1. Potenciar sector KIBS, tenint en compte els canvis en el model laboral, com una aposta per un sector i model productiu de futur, impulsant l’aparició de nou teixit i el creixement de les empreses.
  2. Millorar l’oferta de serveis a les empreses de la comarca que permeti afrontar els nous reptes amb més garanties i esdevingui un suport a la innovació.
  3. Impulsar la creació (i atracció i retenció) de talent en els àmbits indústria i serveis intensius en coneixement.
  4. Generar noves estratègies d’impuls a aquests objectius de forma cohesionada amb diversos actors econòmics del territori.

Aquests objectius es volen assolir solidificant un nou ecosistema que permeti obrir noves relacions entre empreses, professionals, projectes emprenedors, món acadèmic i actors econòmics del territori (Consell Empresarial d’Osona i Cambra de Comerç), accelerant l’intercanvi de coneixement entorn a oportunitats i tendències, generant una densitat de projectes professionals important i obrint noves col.laboracions amb actors de l’ecosistema Català com poden ser la divisió d’impressió 3D d’HP, 3DFactory, Leitat o l’IQS Tech Factory.

Per assolir els objectius definits s’activaran diferents línies de treball i activitat:

  1. Allotjament i incubació de projectes amb serveis d’assessorament i accés a finançament.
  2. Reskilling de professionals amb sessions tècniques per a l’especialització dels professionals.
  3. Dinamització del sector serveis intensius en coneixement amb jornades de sensibilització per acostar els professionals a les tendències del mercat.
  4. Espai de prototipatge i experimentació que promogui i faciliti el prototipatge i l’experimentació amb noves tecnologies de disseny i fabricació.
  5. Impuls de l’ecosistema i coordinació d’actors amb noves relacions entre empreses, professionals, projectes emprenedors, món acadèmic i actors econòmics del territori (Consell Empresarial d’Osona i Cambra de Comerç).

L’execució de les diferents línies de treball es vol concentrar al Recinte Firal del Sucre. Amb aquesta operació, per tant, es vol transformar aquest espai de la ciutat de Vic per a convertir-lo en un espai innovador que relacioni empreses, professionals i agents vinculats a la indústria d’Osona, un espai que allotgi noves empreses del sector KIBS i atregui talent al territori.

Aquest projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 amb un ajut de 175.572,68 €.